BIOJÄTTEET – Residuos orgánicos

Kaikki ruokaan liittyvät jätteet kuten liha, kala, hedelmät tai kasvikset, kananmunan kuoret, pähkinät, merenelävät, talouspaperi, servetit, kahvinporot, teepussit, viinipullon korkit ja puutarhajätteet.

Kaikissa kaupungeissa ei tätä mahdollisuutta vielä ole. Jollei erillistä biojäteastiaa ole, menevät jätteet harmaaseen sekajäteastiaan (residuos no orgánicos).

SEKAJÄTE – Residuos no orgánicos

Harmaa säiliö

Kaikki jätteet, jotka eivät kuulu muihin jäteastioihin. Näitä jätteitä ovat muun muassa vaipat, terveyssiteet, puhdistuspyyhkeet sekä esimerkiksi haavanhoitoon liittyvät laastarit, pumpulit, siteet. Myös kodinhoitoon liittyvät roskat kuten imurin pölypussit kuuluvat tähän jätesäiliöön.

Lemmikkieläinten jätteet ja esimerkiksi kissanhiekka kuuluvat myös sekajätteeseen. Tähän säiliöön laitetaan myös tupakantumpit.

LASI – Vidrio

Vihreä säiliö

Lasipullot, lasiset säilytysastiat kuten marmeladi- tai kastikepullot, lasiset hajuvesipullot tai kasvovoidepurkit.

PAPERI JA PAHVI – Papel y cartón

Sininen säiliö

Paperi ja pahvi esim. aikakausi- ja sanomalehdet, mainokset, kirjekuoret, lahjapaperi, pahvilaatikot, munakennot ja pahvipakkaukset.

MUOVIPULLOT, TÖLKIT JA PURKIT – Envases

Keltainen säiliö

Muoviset juomapullot, muoviset vesikanisterit, mehu- ja maitopurkit (myös pahviset), muoviset kertakäyttöastiat, hedelmäpussit, elintarvikerasiat, metalliset säilykepurkit, foliopaperit, muovikelmut sekä shampoo- ja saippuapullot.

ÖLJYT – Aceite

Roska-astioiden vieressä voi olla myös erillinen kierrätysastia ruokaöljyille.

Espanjassa käytetään paljon öljyjä ruoanlaittoon ja käytetyt paistorasvat kerätään käytön jälkeen muovipulloihin.

KIERRÄTYSPISTE – Punto limpio

Jätteet, jotka eivät kuuluu keräysastioihin, voi kierrättää erikoisjätteelle suunnattuihin kierrätyspisteisiin – Punto Limpio. Esimerkiksi patterit, maalit, lämpömittarit, tulostimen värikasetit, auton öljyt ja aerosolipullot voi kierrättää näihin keräyspisteisiin. Tänne voi toimittaa myös pienet kodinkoneet, vaatteita ja latureita.

Fuengirolassa piste on feria-alueen etupäässä.

Vanhat lääkkeet tulee viedä apteekkeihin ja vanhat silmälasit optikkoliikkeisiin.

HUOM!

Fuengirolan keskustan jätteiden keräyspisteissä ei ole erillistä sekajäteastiaa, vaan ihmiset joutuvat laittamaan sekajätteet orgaaniseen jäteastiaan.